Fortsätt till huvudinnehåll

Tips för att åtgärda / förebygga vinterdepression!!!

I Sverige drabbas många av vinterdepressioner!
Känner du dig ofta trött, orklös, lågmäld, eller till och med deprimerad då är det sannolikt att du har D-vitamin brist.

D-vitaminbrist är i allmänhet mycket vanligt bland Svenskar och just nu är vi inne i den period av året då vi utsätts för lite solljus.
En viktig funktion hos solstrålarna är att de påverkar kroppens produktion av D-vitamin.
Det är närmast omöjligt att få i sig tillräckliga mängder D-vitamin via maten och D-vitaminbrist kan leda till många sjukdomar.


Tillförsel av D-vitamin kan ha en viktig betydelse för både kroppen, hjärnan och har stor betydelse för både immunförsvaret och insulinomsättningen.


D-vitamin är unik bland vitaminerna och är igentligen en steroidhormon som testosteron och östrogen.
D-vitamin påverkar därför uttrycket av 100-tals gener i de flesta av kroppens celler.
D-vitamin påverkar kroppen på otroligt många sätt och brist kan teoretiskt ge vilka sjukdomar som helst.
Dom sjukdomstillstånd i samband med D-vitaminbrist som man uppmärksammat mest dom senaste åren är exempelvis: vår-vinterdepression, infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, generell värk.

Det har visats att intag av D-vitamintillskott i optimala - terapeutiska doser är mer effektivt än ljusterapi och dessutom mycket billigare för att förebygga eller åtgärda vinterdepression.D-vitamintillskott hur mycket?
D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott.

•         Vuxna: 2 000 – 4 000 E dagligen (50 µg - 100 µg)
•         Barn under 10 år: 1 000 E dagligen  (25 µg)
Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 E.
2000 E motsvarar alltså 50 µg.
Exakt vilken dos är bäst för dig som vuxen? Förslagsvis: om du är en stor man, ta 4000 E per dag. Om du är en liten kvinna så räcker 2000 E antagligen långt, men 4000 E skadar inte.

Överdosering
Det är normalt svårt att få i sig farliga mängder D-vitamin. Alla kända rapporterade fall av D-vitaminförgiftning har tagit minst 30 000 E/dag (ofta betydligt mer) under en tid.

Läs mer på: 
http://passionforhalsa.se/blogg

Kommentarer

  1. jag har själv under dom senaste åren tagit tillskott av D-vitamin och det gör verkligen under med energin och välmåendet:)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Huskurer vid tandköttsinflammation

Tandvärk eller tandköttsinflammation kan vara en smärtsam historia. Det påverkar hela kroppen och smärtan kan göra att man känner sig helt utslagen. Lyckligtvis så finns det vissa saker som man kan lindra tandvärken eller inflammationen i tandköttet med, tills man har möjlighet att ta sig till en tandläkare. Läs vidare på: Huskurer vid tandköttsinflammation